donderdag 25 november 2010

zes jaar geleden

Guusje vroeg aan Nel vroeg aan mij wat ik zes jaar geleden deed. 

Zes jaar geleden had ik net mijn eerste digitale fototoestel gekocht, en ik trok alles om me heen. 


Mijn heerlijke huis bijvoorbeeld, waar mijnheer Oontand ooit aan de deur stond en niet meer vertrok.


Waar je 's nachts kon wakkerliggen van kikkerkoren. Wat mis ik dat huis!Mijn tuin, met véél schaduw en véél zon en héél veel vogels, midden in de stad: huis-tuin-en keukenvogeltjes, maar ook: een reiger en een specht. 


Mijn fantastische buurt, die ondertussen heel wat voller gebouwd is.  


Man, het was daar goed. zaterdag 20 november 2010

't mag winteren

Noortje winterjas 5


In mijn kast ligt al lange tijd stof die roept om gebruikt te worden, en aangemoedigd door mijn mama durfde ik het dan toch: een winterjas voor Noortje.


Noortje winterjas 1


Ik begon met goeie moed, naaide de panden aan elkaar, mocht oefenen op mama's overlock... en gaf toen het hele zootje aan haar. We wonen te ver van elkaar opdat ik regelmatig haar hulp kan inroepen, en die hulp had ik echt wel nodig bij het ineensteken. Een samenwerking dus, geweldig mooi afgewerkt door mama!


Noortje winterjas 6Noortje winterjas 4


Het patroon komt uit de Knippie van oktober/november 2009 (lichtjes aangepast). Mama maakte er al een zomerversie van, die ik zo geslaagd vond dat ik ook een winterversie wou.

Noortje winterjas 3

Noortje winterjas 2

Aan het begin van de fotosessie liep het mis en viel model pardoes met jas en al in de modder. 

zondag 14 november 2010

Speculaas die smaakt naar Sinterklaas

Vorig jaar had ik veel succes met mijn zelfgebakken speculaas. Ik vond het Hasseltse recept op het internet van iemand die beweert er veel van af te weten. Heerlijk! Zelf ben ik nog op zoek naar het geheim van de speculaas die wij kregen van onze grootouders, die ieder jaar een reuzebestelling plaatsten bij een bakker in Herentals. Die speculaas is zacht van smaak en boterig, en heeft niks van doen met speculaas uit een pakske. Volgens mij kennen weten wel meer mensen over welke bakker ik het heb. 

Maar deze is dus ook heel lekker! 
(Met deze ingrediënten maak je een hele berg speculaas):

500 gram zoete hoeveboter

100 gemalen amandelen

100 gram amandelschilfers

650 gram bruine kandijsuiker

1 kilo bloem en bakpoeder
 of 1 kilo zelfrijzende bloem 

2 koffielepels kaneel

4 grote eieren of 5 kleinere


Meng de zachte boter met de suiker, doe er de eieren bij. Voeg bloem met bakpoeder en de kaneel toe. Kneed met de hand en doe het amandelpoeder erbij. Meng opnieuw en voeg voorzichtig de schilfertjes toe. 
Laat een nacht rusten in de koelkast. 
Maak rollen van zo'n 7 cm doorsnede en snij er vingerdikke schijven van. 
Bak op 175 graden gedurende ongeveer 15 minuten. De Speculaas mag niet te bruin worden, enkel de randjes mogen lichtbruin zijn.
Laat afkoelen en bewaar in blikken dozen.


woensdag 3 november 2010

Schip ahoy

schip ahoi-1

Voor onze kleine matroos maakte ik een zeemansbroek, de sailboat pants van Oliver + S natuurlijk! Ik had al begrepen dat het patroon te wensen overlaat, de poep lijkt te dik en bovendien hou ik niet van driekwartbroekjes. Na een beetje gefoefel werd het dit. Ik knipte de broekspijpen te kort (er moest toch ièts misgaan), maar met een belegje werd het nét goed - al is het broekje niet op de groei berekend. Een volgende keer zou ik het kruis nog wat anders doen, en misschien probeer ik het ook wel zonder rekker. Niettemin: content!

schip ahoi-2En zo kan Noortje naar de klas wanneer de kindjes nog eens hun allerliefste versie van het liedje 'Schip ahoy' zingen:

alle kindjes, alle dieren, schip ahoy hoy hoy
we varen op de hoge golven schip ahoy hoy hoy
met ons schip de rode ballon
 varen we alle dagen rond
alle kindjes, alle kindjes, alle kindjes!!!!