donderdag 30 september 2010

haak eens een bloem

gehaakte bloem-1


Bloemenbrochen zijn populair. En kijk, plots maakte ik dit. De uitleg kan ik grotendeels overnemen van mijn vorige blogpost, dus kom, ik doe een efforeke.


Zo doe je dat:

- maak een magische ring van 7 steken

- TOER I: 2 vasten per steek

-  Maak het hart van de bloem door de haaknaald in het midden te steken en grote lussen te trekken rond de cirkel. Haak ze als vasten. Span je steken niet te vast aan. Doe dat de hele kring rond. Maak zoveel steken als nodig, dus tot het hart van de bloem helemaal bedekt is. (Ik kwam uit op een steek of 20)

- De bloemblaadjes: In iedere steek een bundel van 5 stokjes (eerste 2 lossen tellen als eerste stokje). Ik heb geen uitleg gevonden op het www, maar je werkt als volgt. Haak vijf stokjes in dezelfde steek, waarbij je telkens de laatste lus op de naald laat zitten. Heb je de 5 stokjes gemaakt, dan trek je de draad erdoor. Om de bloemblaadjes van elkaar te scheiden trok ik de draad langs achteren in de volgende steek. Maak het volgende bloemblaadje. 

That's all folks!

woensdag 29 september 2010

haak eens een mutsHaak- en andere microben hier. Ik wilde voor mijn driejarige een golfke in een mooie steek maken, maar vond niet meteen een patroon naar mijn goesting en met een kop die op barsten staat was dat ook nogal ambitieus. Een muts dan maar, op den tast want laat een patroon volgen nu net datgene was waar mijn kop geen zin in had. Wonder boven wonder, ik noteerde hoe ik het deed. Tadàà, mijn eerste tutorial! Ik probeer het verstaanbaar te houden, geen echte haaktaal voor mij. Jammer genoeg is de muts aan de kleine kant voor Noortje (hoofdomtrek: 49 cm), ik ga dus nog een grotere versie maken. Deze versie is voor hoofdomtrek +- 47 cm.

Ik koos voor een dikke wol (50 g) en haaknaald 4,5.
Zo doe je dat:

- maak een magische ring van 7 steken

- TOER I: 2 vasten per steek

- TOER II: Haak twee lossen. In iedere steek een bundel van 5 stokjes (eerste 2 lossen tellen als eerste stokje). Ik heb geen uitleg gevonden op het www, maar je werkt als volgt. Haak vijf stokjes in dezelfde steek, waarbij je telkens de laatste lus op de naald laat zitten. Heb je de 5 stokjes gemaakt, dan trek je de draad erdoor. Laat volgen door twee lossen. (m.a.w. 1 bundel, 2 lossen, 1 bundel, 2 lossen enz.) (= 14 bundels in't totaal)

- TOER III: idem. Je haakt de bundels in de ruimte tussen de bundels, dan krijg je een patroon.

- TOER IV: Haak 2 lossen. Haak telkens twee bundels in de ruimte tussen de bundels die onmiddellijk op elkaar volgen, zonder losse ertussen. Na de twee bundels haak je wel twee losse steken. (m.a.w.: twee bundels, twee lossen, twee bundels, twee lossen enz.) (28 bundels)

- TOER V: cf. TOER II (m.a.w. een bundel, twee lossen, een bundel, twee lossen enz.) (28 bundels)

- TOER VI: Haak 2 lossen. Evenveel bundels maar met maar 1 losse ertussen (28 bundels) (m.a.w. 1 bundel, 1 losse, 1 bundel, 1 losse enz.)

Het bovenste deel van de muts is gemaakt; de laatste toer flapt lichtjes naar binnen omdat hij smaller is. Nu volgt de boord in een andere steek. Voor deze boord vermeerderde ik het aantal steken, zodat de muts breed genoeg is. (Er zijn nu 56 steken).

- TOER VII: Haak 1 losse en dan 1 vaste in de eerste steek. Nu haak je een vaste tussen de bundels, gevolgd door een losse. Je slaat daarbij telkens een steek over, namelijk de bundel. Wel moet er in deze toer gemeerderd worden. Ik haakte om de drie steken twee maal een vaste en een losse tussen de bundels. (Zo kom je uit bij 74 steken).

- TOER VIII: Haak 1 losse en dan 1 vaste in de eerste vaste. Zelfde steken als TOER VII, maar omgekeerd: 1 losse, 1 vaste in de ruimte tussen de steken. Meerder af en toe totdat je aan 80 steken komt (1 losse, 1 vaste, 1 losse).

- Behoud dit aantal steken en haak verder tot je in dit patroon 9 toeren in't totaal hebt.

- TISAF!


Dit is de eerste handleiding die ik uitschrijf. Is dit verstaanbaar? Of toch liever echte haaktaal?*
* Update: volgens Mme Natuurlijk Rijk scheelt er wat met mijn handleiding. Dit is haar versie. Succes er mee!


gebruikte steken: losse, vaste, dubbele stokjes
1) opzetten 7 losse, ring sluiten
2) in iedere losse 2 vasten= totaal 14 vasten
3) in iedere vaste een groep (4dubbele stokjes met elkaar verbonden) 2 losse -> totaal 14 groepen
4)tussen iedere groep van stokjes; een andere groep van dubbele stokjes (14 in totaal) 2 losse en dit 14x herhalen
5) tussen iedere groep van stokjes (2x groep van 4 dubbele stokjes met telkens 1 losse tussen) in totaal 28 groepen
6) tussen iedere groep van dubbele stokjes (1 groep dubbele stokjes 1 losse in totaal 28 groepen - 2! losse
7) op groep van stokjes= 1 vaste; op de losse= 1 vaste: in totaal 56 vaste
8) op iedere vaste een vaste -56 vasten
toer 8 herhalen tot een band van +/- 5 cm

zondag 26 september 2010

tortelloni


Vanmiddag maakte ik verse tortelloni en plots bedacht ik dat dit wel wat is voor Bio de Janeiro, maar dan niet in de rubriek 'snelle hap'... Heel leuk om met kinderen te doen, je bent er wel even mee bezig.

Ik leerde dit jaren geleden bij een familie uit Modena, tijdens mijn jaar in Bologna. Héérlijke stad, als je in de buurt op vakantie gaat moet je er zeker eens een dagje of meer besteden. Die familie in Modena deed een goede daad door een arm studentje op te vangen tijdens haar eerste week in een vreemd land, Italiaans heb ik dus echt in de keuken geleerd. Ik vond het indrukwekkend om zien hoe zo'n Mama met knoesten van handen in een mum van tijd een hele berg deeg kneedde. Een pastamachine kwam er niet aan te pas, ze rolde het deeg flinterdun uit met haar deegroller. Die tortelloni, dat was maar één gang van de zovele. Tijdens de feestmaaltijd verscheen er ook een làp vlees op tafel, een salade, sorbet tussendoor en een hoop, wat zeg ik, een berg ijs. Na gang nummer twee kon ik gewoon niet meer en ik weet nog dat me dat kwalijk genomen werd, maar hoe leg je uit dat je ontploft als je amper twee woorden Italiaans spreekt.

Maar die tortelloni, die waren dus heerlijk. Met een 'o' omdat er geen vlees inzit en groter zijn dan tortellini.

deeg

- 250 g bloem

- 1 ei (niet volgens het echte Italiaanse recept maar het bindt wel beter)

- twee lepels olijfolie (idem)

- water (niet te veel, indien nodig kan je er nog wat bijdoen)

snuifje zout (doe ik erbij)

Kneed goed door tot het elastisch is en rol uit. Mij lukt dit niet zonder pastamachine: het moet dun genoeg zijn zodat de tortelloni's niet te lang moeten koken, anders verliest de vulling zijn smaak.

vulling

- ricotta

- parmiggiano

- 1 ei

- peterselie

- peper en zout

meng!

En leg kleine hoopjes op een vierkantje deeg. Vouw de hoeken samen, knijp ze bijeen en draai naar achteren (zoals een croissant)... enzovoort.

Als ik me het goed herinner dan zat er in de saus ook ricotta en parmezan, maar dat ga ik u niet aandoen, dit is al zwaar genoeg. Tomatensaus is ook goed, als er geen goeie, rijpe tomaten zijn dan gebruik ik altijd de biotomatenpuree uit de Delhaize, want die smaakt echt naar tomaat. Laat die lang doorkoken met bv. olijfolie, een sjalotje, look en op het einde wat basilicum erbij.

variatie: er kunnen ook fijngehakte noten in, of rucola...

Geen eetfoto's van mijnentwege, want eerlijk gezegd, vaak is dat toch geen zicht he.

zaterdag 11 september 2010

verdiepje hoger

Eindeloos verbouwen maar er komt licht aan't einde van de tunnel. En dan nu het leuke werk: lampen kiezen, een tafel, kleur in huis halen...


Zie je't al voor je, mijn naaihoekje?